Şantiyelerde Mobilizasyonun Önemi
Bir şantiyenin en önemli adımı ilk mobilizasyon aşamasıdır. Mobilizasyon alanınız ne kadar düzenli ve tertipli ise sizlere iş esnasında o kadar kolaylık sağlayacaktır.
Öncelikle konteynır ofis bölgesi alanının tesviye edilmesi önemlidir. Özellikle kış aylarında su birikmesi olmayacak şekilde ve mümkün ise çamur olmayacak şekilde (çakıl sererek yada beton dökülerek) bir ofis bölgesi olması faydalı olacaktır.
Ofis bölgesindeki konteynır sayısı yapılacak olan işin büyüklüğüne ve çalışacak olan idari personel sayısına göre değişiklik gösterecektir. Ancak olmazsa olmaz denilebilecek ofis konteynırları şunlardır.
*Proje Müdürü (varsa) Konteynırı
*Şantiye Şefi Konteynırı
* İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Konteynırı
*İşçilerin Dinlenme Sürelerinde Kullanabilmeleri İçin Konteynır
Bu bölümler her şantiye için olmazsa olmazdır. Bunlara ilave olarak Yemekhane, Revir, İşyeri hekimi, Toplantı odası, İdari işler şefi, Teknik ofis kısımları gibi bölümlerde oluşturulabilir. Bu tamamen şantiyedeki işin büyüklüğüne ve çalışan kişi sayısına göre değişecektir.
Ofis bölgenize yakın bir noktada (mümkünse) lavabo-wc bulunmalıdır. Bayan ve erkekler için ayrı ayrı olmak üzere olmalıdır. Yok ise de bu işleve yarayacak olan konteynır temin edilmelidir.
Ofis bölgenize konteynırları yerleştirir iken mümkün olan alana sahipseniz mutlaka her konteynır arasında 2-3 m’lik mesafe bırakmanız faydanıza olacaktır. İki konteynır arasının üzerini trapez sac vb. malzemeler ile kapatarak bu ara bölmeleri sigara içme alanı, baret askılığı vs. olarak kullanabilirsiniz.
Ofis bölgenizde mutlaka bulunması gereken olmazsa olmaz ekipmanlar ise şunlardır:
*Yangın Söndürme Tüpü (Yerden en fazla 90cm yüksekliğe asılmalıdır)
*İlk Yardım Dolabı
Ofis konteynırları içerinde olacak olan masa, sandalye, koltuk, klima, yazıcı vs. gibi malzemeler tamamen sizlerin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterecektir.
Bir şantiyede ofis bölgeniz için en önemli şeylerden biri ise elektrik tesisatıdır. Konteynırlar geçici yapılar olduğu için her şantiyede konteynırlarınıza bir noktadan enerji almak zorundasınız. Bu noktada ise mutlaka tecrübeli ve asıl işi elektrik olan bir kişiden yardım ve hizmet almanız doğru olacaktır. Enerji alınan hatta topraklama olması gerekmektedir. Kaçak akım rölelerinin olması gerekmektedir. İlerde herhangi bir elektrikle ilgili sorun veya bir yangın yaşanmaması için bu iki unsur şarttır. Bunun haricinde ise enerji çekilmeden önce ilerisini de yani kış aylarını da düşünmeniz gerekmektedir. Yaz aylarındaki enerji sarfiyatına göre çekilecek olan hatta ait kablolar, kış aylarında yetersiz kalacaktır. Bu yüzden kış aylarında da kullanacağınız klima, ısıtıcı vb. gibi elektrikli aletlerinizi de düşünerek bir enerji hattı çekilmesi gerekmektedir. Bunun içinde asıl işi elektrik olan kişiler gerekli olan ekipmanı belirleyecektir (uygun kablo kalınlığı, sigorta amperi vb.).
Ofis bölgenizde tüm çalışanlarınızı bir araya toplayabileceğiniz bir alan olması gerekmektedir. İş öncesinde toolbox (iş başı konuşmaları) konuşmaları için, herhangi bir duyuru ve etkinlik için bu alan işinize yarayacaktır.
Son olarak ise sizlere tavsiye olarak şu hususu belirtmek isterim. Ofis bölgeniz mutlaka temiz ve düzenli olmalı. Tüm işlerde olduğu gibi şantiyelerde de tertip, düzen önemlidir. İş kazalarını artıran yada azaltan faktör arasına girmektedir, tertip düzenin olup, olmaması. İşçileriniz ofis bölgenizdeki tertip ve düzeni görüp mutlaka çalışma sahasında iş esnasında da bu tertip düzene dikkat edecektir.
Sizlere şantiyelerdeki mobilizasyon alanının önemini anlatmaya çalıştım. Mutlaka ekleyeceğiniz maddeler mevcuttur. Ancak bu yazımızda temel olmazsa olmazlar üzerinden hareket edilmiştir.
Hepinize sağlıklı çalışmalar dilerim.
Bay Mühendis.